Seks kommuner laver udbud af botilbud

Seks sjællandske kommuner siger ja til udbud på handicapområdet. Andre 10 kommuner er sprunget fra.
Seks sjællandske kommuner har nu sagt endeligt ja til at sende anbringelsen af børn og unge med handicap eller sociale problemer i udbud. Det skriver Arbejderen.
Udbuddet omfatter unge mellem 15 og 23 år, der har behov for at bo på et opholdssted eller en døgninstitution, fordi de er dårligt begavede, omsorgssvigtede, har ADHD, autisme eller andre problemer.
De seks kommuner, der går med i udbuddet, er Holbæk, Køge, Solrød, Vordingborg, Faxe og Odsherred. De håber, at kunne spare penge ved at sende anbringelserne i udbud.
Målet er at spare penge
Det er Holbæk Kommune, der har taget initiativ til udbuddet, der betegnes som et ’markedsmodningsprojekt’. Man forsøger sig med udbud på det sociale område, for at se hvordan det fungerer, og hvad der kan spares.
Det er det kommunale indkøbsfællesskab, FUS, der står for udbuddet. Der er 10 andre sjællandske kommuner med i FUS, men de har valgt ikke at være med.
– Vi synes det virkede for bøvlet og for administrativt tungt i forhold til det udbytte, vi kunne få i forhold til pris og bedre styring, siger Martin Damm, borgmester for Kalundborg Kommune, der har sagt nej til at være med.
– Et sådant udbud koster en masse papirarbejde og administration. Det er et værre mas, og skal jo også ses i forhold til det antal pladser, vi har på det her område, tilføjer Martin Damm. Han er også formand for Kommunernes Landsforening.
Martin Damm understreger, at det også i dag er private, der står for de fleste botilbud.
Frygter standardisering
Heidi Thamestrup, der er formand for Landsforeningen Autisme, er glad for, at 10 kommuner har takket nej til at være med i udbuddet. Men samtidig er hun dybt bekymret over, at seks kommuner gennemfører det.
– Jeg tror, at det her vil føre til nogle rimeligt billige standardiserede bosteder. Men mennesker med autisme er meget forskellige og har ikke behov for det samme. Derfor er det utrolig vigtigt med variation i tilbuddene, og at man tager udgangspunkt i, hvad det enkelte menneske har behov for, siger Heidi Thamestrup.
– Hele rationaliseringstankegangen bag det her udbud er så grotesk og skræmmende, tilføjer hun.
I det oprindelige udbudsmateriale fra FUS vægtede hensyn til økonomien 50 procent i forhold til beslutningen om, hvem der skal vinde udbuddet. Efter kritik blev det ændret til, at økonomien skulle vægte 40 procent.
Men det er jo bare en formssag med de procenttal, mener Heidi Thamestrup. Hun er ikke i tvivl om, at kommunerne vil gå efter de billigste tilbud, når der nu skal konkurreres om botilbud.
– Al vores erfaring viser, at økonomien er vigtigst for kommunerne. Det er også absurd, at både botilbuddene og kommunerne nu skal bruge en masse penge og kræfter på at gennemføre et udbud. De ressourcer kunne i stedet være brugt til gavn for de unge, erklærer hun.
Som i gamle dage
Også Socialpolitisk Forening har rettet en skarp kritik af udbuddet.
“Det giver mindelser om en længst svunden fortid, hvor man holdt licitation over fattiglemmerne i sognet og på den måde fik den billigst mulige forsørgelse. Det var i 1700-tallet, længe før nogen havde tænkt på velfærdssamfundet”, skriver formanden for Socialpolitisk Forening, Knud Aarup, i en blog på foreningens hjemmeside.
Det endelige udbudsmateriale forventes offentliggjort på Holbæk Kommunes hjemmeside inden den 1. marts.
Fakta om udbud
Fællesudbud Sjælland (FUS) er dannet, for at kommunerne kan spare penge ved at sende køb af varer og tjenesteydelser i udbud.
16 sjællandske kommuner er med i FUS: Faxe, Greve, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Næstved, Odsherred, Ringsted, Roskilde, Slagelse, Solrød, Sorø, Stevns og Vordingborg.
FUS vil sende anbringelsen af børn og unge, der har et handicap eller er socialt udsatte, i udbud.
Den nye udbudslov, der er en konsekvens af EU’s nye udbudsdirektiv, betyder, at social- og sundhedsområdet er omfattet af kravet om udbud i modsætning til tidligere, hvor de områder var undtaget.
Udbudsloven tråde i kraft 1. januar 2016.
Kommentarer