Haslev

Slagterens langtidsstegte lammesteg

For mange familier er lammekølle en del af påsketraditionen. Her får du opskriften på en ægte saftig lammesteg fra slagteren. Følg opskriften og få en dejlig smagfuld lammekølle perfekt til påskefrokosten. Med de rette råvarer og denne opskrift bliver kødet ekstra lækkert og saftigt, når du steger det ved lav temperatur størstedelen af tiden. Nederst får du et par tips til valg af øl til lammekøllen. 

Lammekølle er ikke en “hurtig-ret”, så forvent at bruge tid på at forberede den, og brug også lidt tid på at finde den rette lammekølle, det giver det bedste resultat. Lammekøllen skæres af lammets bagben og kan tilberedes udbenet eller med ben. De gode Klammekøller består af flere forskellige muskler og indeholder derfor en del sener og lidt bindevæv, som gør lammekøllen velegnet til langtidsstegning.

Lammekølle er en af de bedste udskæringer på lammet. Kødet bliver let mørt, og smagen er helt i top. Hvis du laver langtidsstegt lammekølle, får du udviklet endnu mere smag, og mørheden er så tæt på garanteret, som den kan blive det.

Så med denne opskrift og en god lammekølle fra slagteren, så er du godt på vej til at lave den perfekte lammekølle til gæsterne i påsken.

Som tommelfingerregel skal du per person beregne 250 gr. u/ben og 300-350 gr. m/ben. Men spørg din slagter hvor meget lammekølle du skal bruge.

Du finder din lokale slagter i kategorien Slagter i FIND FIRMA her.

Vælger du en frossen lammekølle fra supermarkedet så hold kødet på køl og tag frossent kød ud fra fryseren i god tid, så det kan optø i køleskabet 20-24 timer inden du skal tilberede kødet.

Alle råvarer der skal tøs op, har det bedst med at tø op i køleskab ved +5° eller derunder.

Ingredienser Langtidsstegt lammekølle

Lammekølle denne opskrift passer på en vægt 2,8 kg, men spørg din slagter til hvor meget du skal bruge.
1 økocitron
En håndfuld frisk timian
Et par kviste frisk rosmarin
3-4 fed hvidløg
½ flaske rødvin
Sauce på lammesky
Skyen fra lammekøllen
Ca. 50 g smør
Evt. lidt salt og peber

Sådan går du: Langtidsstegt lammekølle

Start med at trimme de største stykker overflødige fedt fra. Lammekølle fra slagteren kan være relativt mager, og så er det hurtigt klaret.

Stik huller i køddet med en spids og slank kniv – der skal være plads til stykker af hvidløg og urter

Rens og klargør hvidløg, timian og rosmarin.

Skær hvidløgsfed i halve/kvarte, og put hvidløgsstykkerne i ca. halvdelen af de huller du har lavet.

Resten af hullerne udfyldes med små kviste rosmarin

Læg dine timiankviste oven på køllen

Skær citronen i tynde skiver, og dæk din lammekølle med skiverne

Hæld ca. ½ flaske rødvin ved, sæt i ovnen ved 110 grader.

Efter ca. 3 timer måler du temperaturen inde ved benet. Er temperaturen høj, så sku ned til fx 70 grader, og giv den ca. 3-3,5 time yderligere, til temperaturen er 63 grader.

Tag køllen ud af ovnen, hæld skyen fra i en kasserolle og lad lammekøllen hvile i ca. 10 minutter.

Skær tynde skiver af den langtidsstegte lammekølle og anret.

Sauce på lammesky

Kog skyen op, og lad den reducere en lille smule.

Lige inden servering pisker du tern af koldt smør i saucen – dette får den tykne en smule, og du får den skønneste sauce.

Nu er du klar til at servere en lækker lammekølle fra slagteren til dine gæster. Velbekomme

Kommentarer