Haslev

Styrket hjerneskadeindsats i Faxe Kommune

faxe_kommune

Faxe Kommune: Vordingborg, Guldborgsund, Næstved, Faxe og Lolland kommuner har netop afsluttet et fælles, tre-årigt projekt, der har haft som mål at udvikle tilbuddene til mennesker med pludseligt opstået hjerneskade.

Der har de seneste år været stigende opmærksomhed på at tilbyde bedre og mere individuelt tilpassede forløb til mennesker, der får en hjerneskade. Det har også været målsætningen for det netop afsluttede projekt, der har kørt på tværs af de fem kommuner.

Her er projektets styregruppe og politikere fra de involverede kommuner særdeles tilfredse med resultaterne. Evalueringen viser nemlig, at borgere, der erhverver sig hjerneskade, fremover kan forvente endnu bedre forløb.

– Kort sagt er vi meget glade for at kunne konstatere, at vi nu kan give borgere med pludseligt opstået hjerneskade endnu bedre og mere individuelt tilpassede rehabiliteringsforløb. I sidste ende betyder det, at den hjerneskaderamte får endnu bedre udgangspunkt for at genvinde livskvalitet og udnytte sit udviklingspotentiale bedst muligt, fortæller de fem kommuner samstemmende.

Bred kompetenceudvikling

– De væsentligste nøgleord har været kompetenceudvikling og koordination af målrettede indsatser på tværs af afdelinger og sektorer. Henover de seneste to år har vi efteruddannet og givet yderligere kompetenceløft til ca. 800 medarbejdere i de fem kommuner. Når en person rammes af hjerneskade, betyder det for os som kommune, at flere afdelinger skal involveres. Ikke kun i forhold til den fysiske genoptræning, men også til arbejdsmarkedssituation, bolig, læger, specialpædagogiske indsatser med mere, skriver projektets styregruppe og fortsætter:

– Det er en vigtig, men kompliceret opgave. Derfor er kompetenceløftet givet til en bred vifte af medarbejdere. Det har haft en positiv betydning for rehabiliteringsforløbene og dermed for borgernes liv og livskvalitet på både kort og længere sigt.

Projektet sætter varige aftryk

Der er i forbindelse med projektet også ansat særlige hjerneskadekoordinatorer i alle fem kommuner, som alle fortsætter efter projektets ophør. Det skal sikre fortsat fokus på tilrettelæggelse og koordination af individuelle forløb:

– Koordinatorerne er med til at sikre, at vi sætter ind med rette indsats på rette tid og sted. Samtidig giver de også mulighed for øget kontakt til både borgere og pårørende, skriver projektets styregruppe og fortsætter:

– Der er nye, stærke netværk og samarbejdsfora på tværs af vores kommuner og de væsentligste sygehuse i vores region. Det har blandt andet betydning for behandlingen af komplicerede sager og løbende udvikling af vores indsatser, fastslår styregruppen og slutter:

– Projektet er kommet rigtig godt i mål. Ministeriets bevilling har betydet et kæmpe skridt i den rigtige retning i vores tilbud til børn og voksne, der pludselig rammes af en hjerneskade, Vi er stolte over at kunne videreføre de gode tiltag i vores fremtidige drift og er glade for det positive samarbejde over kommunegrænserne, som projektet har medført. Hjerneskader er heldigvis forholdsvis sjældne, og derfor skal vi fortsat arbejde sammen om at sikre kvaliteten af de kommunale tilbud, slutter kommunerne.

Fakta

  • De fem kommuner ansøgte og fik bevilget 8 millioner kroner fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet i 2011. Projektet har kørt fra 2012-2014
  • Pengene stammer fra en særlig udmøntning på samlet millioner kroner, øremærket udvikling af indsatser i forhold til senhjerneskade
  • Hvert år får godt 20.000 danskere en erhvervet hjerneskade
  • Cirka 120.000 mennesker lever med følger efter en hjerneskade

Kommentarer