Sværere for kommuner at bevise socialt snyd
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2011/09/faxekommune.jpg)
Faxe Kommune: Kontrolgruppen i Faxe Kommune har tabt to sager om reelt enlige, efter at Statsforvaltningen har ændret praksis
Nye afgørelser fra Statsforvaltningen Sjælland vidner om at der er sket en ændring i praksis i forhold til, hvornår en forsørger er enlig eller ej.
Flere af regionens kommuner har tabt sager om reelt enlige. Så nu er der i flere kommuner opstået tvivl om, hvad der skal til, før kommunen må stoppe for tilskud.
– Vi har netop fået to sager tilbage, hvor vi undrer os over ikke at have fået medhold, oplyser koordinator Henrik Jørgensen fra kontrolgruppen i Faxe Kommune til Information.dk.
– Det er altid noget skidt, når der opstår tvivl om det retsgrundlag, en sag om socialt bedrageri skal afgøres på. forklarer centerchef Niels Larsen fra Næstved Kommune.
Det har hidtil været nok for en kommune at sandsynliggøre, at to forældre ikke reelt er enlige, men lever i et ægteskabslignende forhold. Det er typisk sket på basis af oplysninger om boligforhold, elforbrug, kontoudskrifter med mere. Men det er ikke længere tilstrækkeligt.
Ifølge Statsforvaltningen Sjælland er der i sager vedrørende reelt enlig-problematikken generelt et højt krav til dokumentation fra myndighedernes side, fordi der er tale om »meget indgribende afgørelser, som kan være velfærdstruende.« Det skriver information.dk.
Det betyder, konkluderer Det Sociale Nævn, »at alle relevante forhold skal undersøges og vurderes.«
Kommunerne efterlyser derfor klarere retningslinjer:
– Generelt er det svære sager, og vi ville meget gerne komme overens med Statsforvaltningen om, hvad man skal lægge vægt på. Det er jo en skønsvurdering, hvor meget vægt man kan lægge på det ene eller andet forhold, forklarer Henrik Jørgensen fra Faxe Kommune.
– Vi tror stadig, der er muligheder for at afsløre socialt snyd i forbindelse med reelt enlig-problematikken. Hvis en sag er belyst og behandlet korrekt, så må afgørelsen også være den rigtige, med mindre man ændrer definitionen på, hvad et ægteskabslignende forhold betyder, og det er mig bekendt ikke sket, siger Henrik Jørgensen fra Faxe Kommune.
– Hvis den nye linje skal være fremherskende, så vil det klart være sagstyper, vi ikke vil gå ind i, fordi det vil være for svær en opgave at løfte. Det vil være ærgerligt, fordi der går ikke røg uden en brand. Der er rigtig mange, der snyder med det her, som Niels Larsen fra Næstved Kommune.
Også i Holbæk overvejes det om ressourcerne skal flyttes til andre typer af socialt bedrageri end de reelt enlige.
Regionens kommuner er blevet til et dialogmøde, hvor Det Social Nævn »kan redegøre nærmere for de hensyn, der ligger til grund for nævnets praksis.«
Kommentarer