Haslev

Svar til Lisa Carlsson om skolestrukturen

Indledningsvis må vi på det kraftigste afvise, at beslutningen skulle være truffet før behandlingen af høringssvarene

Skrevet af Henrik Christensen, Formand for Uddannelsesudvalget og Borgmester Knud Erik Hansen

 

Først og fremmest er der altid meget opmærksomhed på, når borgere indgiver høringssvar. Det er for os politikere vigtigt at læse de indkomne høringssvar, og det tager vi meget alvorligt – især i en så stor og vigtig sag som en ændret skolestruktur, hvor så mange borgere har en holdning og oplever sig direkte påvirket.

Der bruges også meget tid og opmærksomhed både på generelle og specifikke drøftelser af de indkomne høringssvar. Det var også tilfældet i uddannelsesudvalget, da sagen var på dagsordenen den 24. januar 2012.

Udfaldet af disse drøftelser kan også afspejles i den videre indstilling til byrådet, hvor et flertal i uddannelsesudvalget bl.a. valgte at tage hensyn til de kommende 9. klasser ved at indstille, at de ikke skal flyttes for det komne skoleår samt at indstille til byrådet at oprette en ekstra børnehaveklasse i distrikt Midt ved Sofiendalskolen. Bekymringer fra mange borgere var her meget udtalte og gik igen i en stor del af høringssvarerne.

Vi er nødsaget til i Faxe kommune at sikre skolevæsenet forudsigelige betingelser ved det løbende faldende elevtal. Hvis ikke vi tager det politiske ansvar på os, havner vi i en situation, hvor mange skoler ikke kan få den basale undervisning til at hænge sammen, og vi får et alt for skævt skolevæsen, hvor skolerne har meget forskellige vilkår og økonomi til at drive skole for, da størrelsen på klasser på nuværende tidspunkt er meget forskellige. Med det nye forslag sikrer vi os, at alle skoler får et ensartet serviceniveau, og at alle elever i Faxe Kommune bliver tilbudt de samme forhold uanset skole.

Igennem de seneste år har der været en faldende tilgang til kommunen ved de såkaldte grænsekrydsere fra andre kommuner. Hvor Faxe Kommune i nogle år tjente lidt på regnskabet med grænsekrydsere, viser de nyeste tal, at der en tendens til at flere elever går ud af kommunen end modsat. Vurderingen er, at der stadig vil være et antal pladser til de elever fra nabokommunerne, der foretrækker en skole i Faxe Kommune. Hvor mange afhænger af dit næste spørgsmål om, hvor mange der vil foretrække en friskole ved en anden organisering af skolerne. Vi medgiver, at det kan være svært at spå om.

Center for Undervisning fremlagde i sagsfremstillingen nogle beregninger på, hvor mange elever det i givet fald kunne dreje sig om ud fra et skøn og beregninger i kostpris. Men det er vigtigt for os at understrege, at valget af friskole udelukkende afgøres af forældrene.

Generelt er det vigtigt for os at understrege, at den danske tradition med friskoler er et godt supplement til folkeskolerne. Men vi arbejder på at videreudvikle vores folkeskoler, så elever og forældre fortsat har tillid til, at skolevæsnet tilbyder gode skoler med høj faglighed. På den korte bane kan vi godt forudse, at vi kan miste flere elever end på et normalt skoleår til friskoler og efterskoler, men det er vores forventning, at vi på den lange bane får et veldrevet skolevæsen, som en stor del af forældrene aktivt vælger til.

Kommentarer