Kommunen taber kampen om arbejdspladser

Faxe Kommune kommer ind på plads nummer 89 i ny erhvervsklimaundersøgelse
Godt to måneder før kommunalvalget sender Sydsjællands virksomheder et klart signal til kommunalpolitikerne i Faxe, Stevns, Næstved og Vordingborg.
Den årlige Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse fra Dansk Industri viser, at det fortsat kniber med erhvervsklimaet i de fire sydsjællandske kommuner. Alle kommunerne er placeret i den tunge ende i årets undersøgelse.
De sydsjællandske virksomheder er kritiske overfor de vilkår, de bliver tilbudt. I LE 2013 bliver de spurgt, om de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i deres kommune. Men mellem en tredjedel og helt op til halvdelen af virksomhedslederne svarer nej til spørgsmålet.
– Årets resultat er et udtryk for, at politikerne trods deres gode vilje ikke har formået at ændre mentaliteten i forvaltningerne. På overfladen har virksomhederne en god dialog med de lokale politikere og embedsmænd. Men de glemmer erhvervslivet i dagligdagen og træffer beslutninger, der direkte skader væksten og virksomhedernes mulighed for at skabe arbejdspladser.
I DI’s undersøgelse mener kun hver femte virksomhed, at byrådenes beslutninger har hjulpet virksomhederne til at skabe flere arbejdspladser. Mens dobbelt så mange mener det modsatte.
– For ethvert byrådsmedlem bør det give stof til eftertanke. Kommunerne konkurrerer jo også med andre kommuner og med udlandet om at tiltrække arbejdspladser. Det er en benhård konkurrence, og det er de gode erhvervskommuner, der vinder, siger formand for DI Sydsjælland Hans Steffen Steffensen.
Vordingborg er med en placering som nummer 96 den lavest placerede kommune i årets undersøgelse. Virksomhederne har især vendt tommelfingeren nedad til den kommunale sagsbehandling, hvor kommunen er faldet fra en plads i den øverste tredjedel til en bundplacering.
– Ikke bare Vordingborg, men også de andre sydsjællandske kommuner ligger i den nederste fjerdedel, når det gælder sagsbehandling. Det er et område, der er forholdsvist nemt at stramme op uden, at det behøver at koste en formue. Mange andre kommuner har for længst strammet op på det område, siger Hans Steffen Steffensen.
I Næstved er politikerne blevet mere opmærksomme på erhvervslivets behov og har blandt andet etableret én indgang for virksomhederne på kommunekontoret. Det er en god begyndelse. Men virksomhederne har endnu tilbage at se de konkrete resultater og sender Næstved Kommune ned på en 92. plads.
Faxe Kommune er sprunget fem pladser op ad listen til en placering som nummer 89. Det er især statistiske faktorer, der kan måles som for eksempel udviklingen i skattetryk, grundskyldspromille og beskæftigelse, der er gået frem i år.
Sydsjællands bedste erhvervsklima finder man i Stevns Kommune, der lander på en 85. plads i Lokalt Erhvervsklima 2013 – et mindre fald i forhold til sidste år. De lokale virksomheder bedømmer kommunens behandling af bygge- og miljøsager lidt bedre i år.
– Der forestår et stort arbejde med at forbedre erhvervsforholdene i alle fire kommuner, et arbejde som DI Sydsjælland vil gå konstruktivt ind i. Vi efterlyser visioner og langsigtede gennemarbejdede erhvervsstrategier, der vil sætte klare mål for, hvad kommunerne skal leve af om 10 og 15 år. Det er et politisk ansvar, men DI Sydsjælland vil gerne være med, siger formand for DI Sydsjælland Hans Steffen Steffensen
Se alle resultaterne fra Lokalt Erhvervsklima 2013 her
Her kan man blandt andet sammenligne kommuner, se placeringerne i alle kategorier og downloade yderligere materiale.
Fakta om LE 2013:
– DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2013, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er fjerde år i træk, at DI laver undersøgelsen.
– 5.690 danske virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2013. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed, de kommunale rammevilkår og andre helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, arbejdskraft, infrastruktur, image m.v.
Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 i undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder, erhvervsfrekvens mv.
– 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.
Kommentarer