Ukrudtsbrændere skyld i mange ildebrande

Faxe: Faxe Brand og Redning mærker tydeligt at det er blevet forår, med tre brande startet af ukrudtsbrændere indenfor de sidste otte dage
Ukrudtsbrændere er den hyppigste årsag til brandudrykninger i Faxe Kommune. Problemet er at det ofte er for tørt, når folk anvender ukrudtsbrænderen.
– Vi har haft udhuse, legehuse og carporte, der har været brændt ned, fortæller Per Aasbjerg, som er viceberedskabschef i Faxe Kommune, til TV2 Øst.
Bare i løbet af de sidste otte dage, har ukrudtsbrændere startet tre brande, blandt andet i Smedegade i Faxe.
– Vi får en melding om, at der er gået ild i en hæk. Den er tæt på noget bebyggelse, så det kan hurtigt brede sig, så der kørte vi ud og fik hældt lidt vand på, fortæller viceberedskabschefen til
Fire dage senere gik det også galt i Faxe Ladeplads, her fik ilden fat i en tagrende og udhænget på huset.
– Huset kunne sagtens være brændt ned. Når først ilden begynder at løbe op under udhænget på sådan et hus, så kan det hurtigt gå rigtig galt, siger Per Aasbjerg
– Det når ikke at gå galt, før nogen griber ind. Vi har i hvert fald ikke haft nogen personskader i forbindelse med brug af ukrudtsbrændere, siger han.
Hvert år er ukrudtsbrændere skyld i cirka 250 brande landet rundt.
Beredskabsstyrelsen har flere gode råd til, hvordan man undgår at starte en brand med sin ukrudtsbrænder:
- Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte – og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark – så hold øje med mærkaterne.
- Brug kun ukrudtsbrænder, når planterne og jorden er fugtig – Vand gerne området først og sørg for at have en spand vand eller andet brandslukningsudstyr i nærheden.
- Brug ikke havebrænder nær bygninger, buske og biler.
- Ukrudt skal ikke brændes væk – men kun have flammebehandling i meget kort tid – Så ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage.
- Tjek omhyggeligt for gløder flere gange efter brug – og efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting.
Kommentarer