Venstre vil bruge offentlige kroner på mobilnettet
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2012/03/mobilmast.jpg)
Faxe Kommune: 30 procent af borgerne i yderområderne oplever en afbrudt mobilsamtale en gang om ugen eller oftere.
Telefonsamtaler, der bliver afbrudt og signaler, der er så dårlige, at det er svært at høre, hvad der bliver sagt og problemer med overhovedet at ringe op. Det er dagens uorden for hver tredje borger i landdistrikterne. Det viser en måling, som YouGov har gennemført for Momentum blandt 2.527 danskere over 18 år, som har en mobiltelefon.
33 procent af undersøgelsens deltagere føler sig ikke sikre på, at de kan ringe til vagtlægen, hvis de har brug for hjælp, på grund af for svag eller manglende mobildækning på deres bopæl.
– I det forrige århundrede lykkedes det at få elektricitet ud alle steder, og jeg mener, at mobil og bredbånd er lige så vigtigt for vores udvikling, som elektricitet var i det 20. århundrede. Med det tempo, som udviklingen sker i nu, kan det kun gå for langsomt med at få løst problemet, og jeg mener, at det er en national opgave, siger Knud Erik Hansen, borgmester i Faxe Kommune, til Momemtum.
Landdistrikternes Fællesråd finder det helt utilfredsstillende, at hver tredje på landet kæmper med mobilsignalet på deres bopæl.
– Det er bare ikke godt nok. Selskaberne siger én ting om deres dækning, men folks oplevelse er desværre en helt anden. Det kan godt være, at der de fleste steder er ét selskab, som har en udmærket dækning, men man kan jo ikke forlange af folk, at de skal have tre-fire forskellige abonnementer for at kunne tale i telefon. Og det er et stort livsindgreb i disse tider, at man ikke kan være sikker på en ordentlig forbindelse. Det kan medvirke til, at folk flytter væk, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, til Momemtum.
– Det er slet ikke godt nok, og Danmark er håbløst bagefter, når det gælder mobildækning og fibernet. Det er en katastrofe for yderområderne, fordi det holder folk fra at flytte derud og hindrer samtidig både de eksisterende erhvervsliv i at udvide og nye håndværkere, iværksættere eller ny småindustri i at slå sig ned,« siger Carsten Abild (V), formand for Landsbyerne i Danmark og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark til finans.dk.
Fri roaming
KL’s formand Martin Damm opfordrer til, at der hurtigst muligt indføres såkaldt fri roaming, så borgerne får ret til at bruge det net, der har bedst dækning.
– I den nye aftale forpligtes teleselskaberne ikke til at indgå samarbejder. De opfordres kun til at indgå aftaler på frivillig basis. Men det er ikke ambitiøst nok. Nogle af de huller, der ses i dækningen i landdistrikterne, vil kunne lukkes med fri roaming. Derfor ønsker KL, at Folketinget hurtigst muligt sikrer fri roaming i områder med problematisk dækning, siger Martin Damm.
Læs også: Sjællandske borgmestre håber på EU-indgreb
Han bakkes op af Steffen Damsgaard fra Landdistrikternes Fællesråd og borgmester Knud Erik Hansen.
– Vi har tidligere prøvet at appellere til selskaberne om at samarbejde bedre, men erfaringen viser, at det ikke virker. Jeg er fuldstændig enig med KL i, at der bør indføres fri roaming nu, siger Steffen Damsgaard til Momentum
– Det er fuldstændig meningsløst at blive ved med at sætte master op, hvis man ikke samtidig indfører fri roaming, for man risikerer at få flere master op, end der egentlig er brug for. Jeg har hørt Henrik Sass Larsen sige, at det skulle klares ad aftalens vej, men det er simpelthen for svagt, siger Knud Erik Hansen.
Der vil stadig være huller
Knud Erik Hansen tror dog ikke, at problemerne bliver løst selv om man indfører fri roaming.
– Der vil stadig være nogle huller, og der mener vi, at staten bør anvende nogle af indtægterne fra salg af licenser til at lave passiv infrastruktur på den måde, at det offentlige sætter master op de steder, hvor det ikke kan ske ad kommerciel vej, så vi får en 100 procents dækning, siger Knud Erik Hansen.
Faxe Kommune har i længere tid stillet betingelser op for teleselskaberne, når de har købt nye kommunale IT- og teleløsninger.
– Vi har tidligere fået lagt bredbånd ud til alle vores kommunale institutioner, og i det udbud var det en betingelse, at alle borgere og virksomheder på den vej, som fiberkablet kom til at ligge på, fik tilbudt en opkobling. På sidste byrådsmøde besluttede vi at gøre det samme, når vi skal have bredbånd til alle byrådsmedlemmer og til de ansatte i kommunen, som har behov for en hjemmearbejdsplads, siger Knud Erik Hansen og tilføjer:
– På den led kan vi nå ud til nogle virksomheder i vores landområder, for vi har jo altid en kirke og et forsamlingshus, som kan blive omfattet af dette her, så det er en måde, som vi prøver at hjælpe på. Men det er slet ikke dækkende,« siger Knud Erik Hansen.
Venstre vil bruge offentlige kroner på mobilnettet
Venstres næstformand, Kristian Jensen vil bruge flere offentlige kroner på at udbrede mobilnettet.
– Vi er nødt til at ændre lovgivningen og bruge flere offentlige penge på at få udbredt de muligheder, som folk har i byerne, til borgerne på landet. Venstre er villig til at gå på kompromis, for vi må erkende, at markedskræfterne ikke løser dette alene,« Kristian Jensen til Finans.dk. Men han har ikke en finansieringsmodel klar.
– Men vi taler om et anseligt millionbeløb. Statskassen med en omsætning på over 1.000 mia. kr. nok kan holde til den udgift, siger Kristian Jensen.
Landdistrikternes minister, Carsten Hansen (S), der også er minister for byer og boliger, mener dog ikke at der kan gøres noget fra Christiansborg. Han mener at problemet skal løses af teleselskaberne og kommunerne i samarbejde med borgerne. Det skriver Finans.dk
Også borgere i hovedstadsområdet har problemer, her oplever ni procent problemer med signalet mindst en gang om ugen.
Kommentarer