Vi lever sundere i Faxe Kommune
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2013/03/logo-for-sundhedsprofil.jpg)
Faxe Kommune: Vi lever sundere i Faxe Kommune – men vejer stadig for meget
Lidt over 1.000 borgere i Faxe Kommune har svaret på et spørgeskema om deres sundhed og livsstil. Dette skete i 2013 i forbindelse med den store nationale sundhedsundersøgelse ”Hvordan har du det?”.
Nu ligger resultaterne klar, og data fra Faxe Kommune viser, at borgernes helbred og sundhedsadfærd generelt ligger på linje med resten af Region Sjælland.
Det er positivt, at undersøgelsen viser, at 85 % af borgerne mener, at de har et godt, vældig godt eller fremragende helbred.
Vi ryger og drikker mindre
Det er anden gang, at undersøgelsen finder sted, og derfor er det muligt at se på, hvordan sundheden og sundhedsadfærden har ændret sig siden 2010.
Der er langt færre, som ryger i Faxe Kommune. I 2010 var der 24 % dagligrygere, og det tal er i dag 18 %. Det svarer til, at der er 1.400 færre borgere, som ryger. Det er utrolig positivt, da rygning er en af de største risikofaktorer for sygdom og død i relation til blandt andet kræft og hjertekarsygdom. Faldet skyldes både at færre starter med at ryge, mange er holdt op, og at nogle rygere er faldet bort.
– I Faxe Kommune har vi et særligt fokus på at forebygge rygestart. Sundhedsafdelingen og skolerne har et tæt samarbejde omkring en indsats. Rygeloven og kampagner har fået mange voksne motiveret til at holde op med at ryge, og her har Faxe Kommune stået klar med hjælp i form af rådgivning og rygestopkurser, fortæller Mogens Stilhoff, formand for Social– og Sundhedsudvalget.
Tallene viser også tegn på et fald i antallet af borgere med en problematisk alkoholadfærd. I 2010 var dette tal på 21 %, mens det i år 2013 er nede på 19 %.
– Faxe Kommune er i front, når det gælder forebyggelse og behandling af problematisk alkoholadfærd. Vores personale er blevet uddannet i at tale om alkoholvaner med borgerne. At få talt om alkohol og ens forbrug er ofte det første skridt på vejen til et mere hensigtsmæssigt forbrug, fortæller borgmester Knud Erik Hansen. Han fortsætter:
– Viser det sig, at borgeren har behov for behandling, har Rusmiddelcentret både tilbud til den som drikker og dennes pårørende.
Mere end halvdelen vejer for meget
I forhold til overvægt ligger vi i den kedelige ende af statistikken. 56 % af borgerne vejer for meget. Det er tilmed en stigning siden 2010, hvor 54 % vejede for meget. Der er mange årsager til overvægt, men kost og motion har en stor betydning.
Læs også: Over halvdelen af Faxes borgere vejer for meget
Igen skiller Faxe Kommune sig ud ved at have en større andel med meget usunde kostvaner sammenlignet med resten af Region Sjælland. Omkring hver fjerde bevæger sig for lidt. Det positive er dog, at i dag er flere fysisk aktive end i 2010.
– Det er naturligvis bekymrende, at så mange fortsat spiser usundt, bevæger sig for lidt og er overvægtige. Det tal er vi nødt til at få bragt ned, hvis vi skal øge folkesundheden her i kommunen, fortæller Mogens Stilhoff og fortsætter:
– Vi har igennem de seneste år iværksat en række initiativer. Helt grundlæggende arbejder vi for at flere unge tager en ungdomsuddannelse. Vi ved, at jo længere uddannelse man har, jo sundere lever man. I forhold til at understøtte at flere borgere er fysisk aktive, arbejder vi med at forbedre vilkårene for cyklister og fodgængere. For eksempel er vi i gang med at etablere en cykelsti mellem Faxe og Rønnede, og adgangsforholdene til den nye Vibeengskole er indrettet på cyklisternes præmisser – ikke bilisternes. Efter sommerferien skal alle skoleelever være fysisk aktive 45 minutter om dagen. Vi forventer, det får en afgørende betydning for både børnenes sundhed og indlæring.
Faxe Kommune har ligeledes en række tilbud til borgere og medarbejdere, som ønsker at leve sundere. Borgere har mulighed for at få rådgivning om kost og motion. For at øge opmærksomheden om dette tilbud, har kommunens kostvejleder indgået samarbejde med sundhedsplejerskerne, som vil gøre forældre med overvægt opmærksom på tilbuddet. Vi håber, at det vil betyde, at både forældrene lever sundere, og at vi dermed forebygger at børnene bliver overvægtige. I forhold til kommunens egne ansatte tilbydes sundhedstjek eller – sundhedssamtaler til nattevagter i pleje og omsorg samt til medarbejdere inden for for eksempel rengøring og Park & Vej.
Faxe Kommunes mange tilbud til borgere, som ønsker at leve sundere eller bedre med deres sygdom, er beskrevet på Faxe Kommunes hjemmeside.
Målrettede sundhedsindsatser
– Resultaterne fra undersøgelsen er lige offentliggjort, og nu skal vi i kommunen kigge nærmere på tallene. Sundhedsprofilen giver os ny og nyttig information, som vi primært vil bruge til at planlægge sundheds- og forebyggelsesindsatser indenfor såvel børne-, voksen- og ældreområdet, så de er målrettet borgernes behov, siger Tina Norking, Centerchef for Sundhed & Pleje.
Man kan læse meget mere i undersøgelsen på regionssjaelland.dk
eller på hjemmesiden www.danskernessundhed.dk
Kommentarer