Kultur

Vigtigere end nogensinde: Nu skal 1400 udsatte børn og unge på ferielejr

Foto: Ungdommens Røde Kors.

For 57. år i træk afholder Ungdommens Røde Kors sommerlejre landet over, og aldrig har lejrene været et mere tiltrængt afbræk for udsatte børn og unge. Flere undersøgelser viser, at børn og unge og især udsatte børn og unge har været ekstra hårdt ramte af anden corona-nedlukning.

Foto: Ungdommens Røde Kors.

I de tre kommende uger skal 1400 børn og unge afsted på sommerens måske eneste ferie, nemlig Ungdommens Røde Kors’ ferielejr. Her har de en uge i vente fyldt med venskaber, aktiviteter og nærværende voksne, og lejrene er en stor oplevelse for mange af deltagerne:

– Jeg var 9-10 år første gang og fandens nervøs, men de frivillige og andre børn var rigtig gode til at tage imod mig. På lejren er man tvunget til at tale med folk, og det er jo faktisk godt, hvis man ikke er vant til at komme ud og sige dav, siger David.

David, der i dag er 17 år, er fra Aarup på Fyn, og han har været afsted på ferielejr ni gange, siden han som barn blev henvist til en lejr af den lokale Røde Kors lektiecafé.

– Det er lige før, jeg vil sige, jeg kom hjem som en ny dreng. Før i tiden kunne folk knipse med fingrene, og jeg havde lyst til at slå dem ihjel. Jeg havde et vildt temperament. Nu har jeg lært at trække på skuldrene og sige pyt, hvis folk driller mig, fortæller han.

Øget mistrivsel i kølevandet på anden nedlukning

Og netop i år er der ekstra meget behov for at give sårbare børn og unge en sommerferieuge fyldt med gode oplevelser. Corona-nedlukningerne har resulteret i mistrivsel blandt landets børn og unge, hvilket Ungdommens Røde Kors blandt andet har mærket på antallet af henvendelser til vores samtaletilbud, Ung på Linje, hvor der var en stigning i antallet af opringninger på hele 45 procent efter første nedlukning.

Foto: Ungdommens Røde Kors.

Men anden nedlukning i december 2020 har vist sig at ramme børn og unge endnu hårdere, ifølge undersøgelser fra Danmarks institut for pædagogik og uddannelse (DPU) samt BUPL[1]. Undersøgelsen fra DPU konkluderer også, at børn og unge, som i forvejen er sårbare og udsatte, bliver ramt ekstra hårdt af nedlukninger.

– Coronaen og nedlukningerne har bestemt ikke været nem for børn og unge. Især ikke for dem, som i forvejen var pressede derhjemme eller socialt, fortæller næstforperson i Ungdommens Røde Kors’ landsstyrelse, Amalie Georg Smistrup.

– I år har børnene virkelig brug for det afbræk, ferielejrene er. Måske mere end nogensinde. Ferielejr er ikke et sted, hvor vi løser børnenes problemer, men vi kan lave et frirum sammen med børnene. Og vigtigst af alt har vi tid. Tid til at hygge, lave ingenting, grine og til at snakke om dét, der er svært. Alt sammen i det tempo, børnene ønsker, siger Amalie Georg Smistrup, der selv er frivillig på en ferielejr.

Michelin, bagedyst og basketball

Ferielejrene bliver afholdt i uge 28, 29 og 30, og de frivillige unge fra Ungdommens Røde Kors har lagt mange timer i at sørge for, at børnene kommer hjem med en rygsæk smækfyldt af gode oplevelser. Udover de mange aktiviteter, som de frivillige står for, kommer der også besøg udefra.

Foto: Ungdommens Røde Kors.

Micki og Malou fra Den store bagedyst og Den store juniorbagedyst besøger Himmellejren i Gedsted fredag den 23. juli, hvor de bager eventyrmuffins og lader børnene smage ”ulækre ting”. Copenhagen Basketball dribler forbi Lykkelejren mandag den 26. juli i Faxe Ladeplads, Hustømrerne fra Aarhus svinger hammeren hos Jubellejren i Gedsted i uge 30 og i samme uge ”madinspirerer” Rasmus Munk fra restaurant Alchemist børn og unge i Stjernelejren i Ringsted. Michelinkokken arbejder desuden på at få sponsoreret mad til lejren.

– Vi oplever hvert år, at børnene tager fra ferielejr med en bunke succesoplevelser med i bagagen. Så vi sender dem forhåbentligt styrkede tilbage til hverdagen, fortæller Amalie Georg Smistrup.

Ferielejr sætter sine spor

Ungdommens Røde Kors og de mange frivillige gør alt for, at de 1400 ferielejrdeltagere har en masse gode sommerferieminder, når de er tilbage på skolebænken i august. Og ikke mindst, at de unge og børnene føler sig som en del af et større fællesskab.

– Alle respekterer hinanden på lejrene, du er ikke bare den der særling. Alle er der på lige fod, og det danner fællesskabet, fortæller David om sin oplevelse med ni år på ferielejr.

Så snart han fylder 18 år vil David afsted på lejr igen, men nu som frivillig.

– Jeg har så åndssvagt mange gode oplevelser med derfra, og jeg føler næsten kun, det er fair, hvis jeg giver dem videre, siger David, der planlægger at begynde på SOSU-uddannelsen med fokus på specialbørn.

EKSTRA NYHED – ENDELIG: NY LEJR PÅ FYN

I år udvider Ungdommens Røde Kors’ ferielejre og slår dørene op for udsatte børn og unge på 22 sommerlejre landet over. Den seneste tilføjelse er på Fyn, hvor Eventyrlejren i Ringe for første gang vil huse 55 børn og unge i alderen 7-13 år samt 25 frivillige hjælpere. Lejren er oprettet på grund af et øget behov for en ekstra lejr på Fyn, og i år fik de frivillige på Fyn mulighed for at stable en lejr på benene blandt andet med hjælp fra en fynsk fond, der har bevilliget 100.000 til projektet. Lejren afholdes i uge 30.

Læs mere her.

Kommentarer