Vil Politikerne i Faxe lukke Fritten?
![](https://faxenetavis.dk/wp-content/uploads/sites/2/2012/08/debat_logo.jpg)
Læserbrev: Vi i forældrerådet på Fritten på Sofiendalsvej er overrasket over, at Uddannelsesudvalget i Faxe kommune lægger op til at lukke vores Fritidshjem
Indsendt af Rasmus Willendrup på vegne af det samlede forældreråd på HMDI Fritten på Sofiendalsvej i Haslev
Vi kan ikke tolke forslaget anderledes, når der i et af budget forslagene for 2014 fra Uddannelsesudvalget står, at kommunen vil opnormere SFO Pastinakken til alle børn på Midtskolen afdeling Sofiendal fra børnehaveklasse til 3. klasse, samt direkte at skrive sort på hvidt, at forslaget indebærer et nettoprovenu i form af højere forældrebetaling.
I forbindelse med den netop indgåede aftale fra foråret 2013 om fremtidig normering på Troelstrupgård og SFO Viben, var det en betingelse fra Haslev Menigheds Daginstitutioners side, HMDI, for at indgå denne aftale, at der var tale om en samlet løsning omhandlende såvel Troelstrupgård som Fritten på Sofiendalsvej. Fritten på Sofiendalsvej og Troelstrupgård indgår under HMDIs samlet dagpasningstilbud.
Kan det virkeligt være rigtigt, at de selvsamme politikere som vi lavede denne aftale med, er de samme som nu blæser højt og flot på den?
Vil Faxe Byråd nu beslutte at lukke denne fantastiske institution?
Vil Byrådet flå vores børns hverdag i stykker ved at tvangsflytte børnene over i en SFO ordning? En ordning som tvinger børnene til at opholde sig i et skolemiljø hele dagen, i stedet for at få et fysisk miljøskifte til et eventyrligt sted, hvor de får lov til at folde sig ud i et anderledes miljø, der ikke minder meget om skole.
Uddannelsesudvalget i Faxe kommune burde vide, at der flere børn gennem de seneste år, der har skiftet fra Sofiendalsskolens SFO og over til Fritten på Sofiendalsvej end den modsatte vej. Hvorfor mon?
Folketinget har vedtaget regler for, hvor meget kommunerne må kræve i betaling for børnehaver, fritidshjem og flere andre pasningsordninger under dagpasningsloven Men i modsætning til for eksempel fritidshjem, hører SFO’erne under folkeskoleloven. Og her er der ingen regler for, hvor meget kommunen må kræve i forældrebetaling. Dette giver byråd frit slag til at lægge så stor en del af driftsudgifterne over på forældrene, som de finder bekvemt. Byrådet kan i øvrigt ændre disse takster i løbet af året med 3 måneders varsel!
HMDI har via spørgsmål til ministeren på området, Christina Antorini, forsøgt at påvirke en ændring på dette ømtålelige betalingsspørgsmål, men dette ville ministeren ikke forholde sig til, men understregede i sit svar, at hun skam gik ind for det frie forældrevalg af dagtilbud?
Som forældre på Fritten er vi temmelig ligeglade med prisforskellen, og ville da gerne betale mere for en fritidshjemsplads, bare vi kan få lov til at beholde fritidshjem som valgmulighed i forhold til SFO.
Kære nuværende politikere samt nye kandidater der opstiller til valget i november, hvem kan vi stole på i forhold til, at vi som forældre fortsat får en valgmulighed over vores børns fritid?
Kommentarer