Debat og politik

Besparelser forude: Budgetaftale på plads i Faxe Kommune

Arkivfoto

Et flertal i Faxe Byråd har indgået aftale om budget 2024. Det er en aftale som blandt andet har et klart politisk fokus på den forebyggende indsats på børneområdet, en tilpasset skolestruktur, et nødvendigt arbejde for at tilpasse plejehjemsstrukturen i de kommende år samt en reduceret administration.

Borgmester Ole Vive har nu lukket aftalen om det budget, han i løbet af processen har betegnet som “det sværeste budget, han har arbejdet med i sin borgmestertid”, skriver kommunen i en pressemeddelelse onsdag

19 ud af byrådets 25 medlemmer er med i aftalen, nemlig Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Lokallisten, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Haslev///Faxe-Listen samt løsgænger Lars Folmann.

– Jeg er glad for det brede samarbejde og det konstruktive og gode forhandlingsklima, der har været. Det er en aftale, som tilstræber at værne så godt som overhovedet muligt om kernevelfærden i en hammer svær økonomisk situation, siger borgmester Ole Vive.

– Budgettet vil trække store veksler på medarbejderne og vores organisation. Vi har truffet beslutning om at skære ned på administrationen – det vil sige, at vi er har været nødt til at finde besparelser nogle steder for at friholde andre områder, blandt andet områder, man kan betegne som tættere på den enkelte borgers hverdag, tilføjer han.

Fokus på forebyggelse på børneområdet

Budgettet har ifølge borgmesteren et helt nødvendigt, fornyet politisk fokus på flere områder, blandt andet børn- og ungeområdet, hvor byrådet mener, at kommunen ikke har fået nok ud af de seneste års Fælles om Forebyggelse, som i 2020 fik tildelt 16 millioner kroner om året.

– Vi skal ganske enkelt tidligere ind med indsatser, og de skal være mindre indgribende. Men vi må konstatere, at vores kommune bruger cirka 50 millioner kroner mere på det specialiserede børneområde end kommuner, vi sammenligner os med. Det er vi nødt til at forholde os til, siger Ole Vive.

Folkeskolen skæres til

På skoleområdet kommer der også til at ske nyt.

I første omgang som en politisk beslutning, der dog skal gennem en høringsproces, som der i aftalen tages forbehold for.

Det er blandt andet besluttet at:

  • Tre skoledistrikter bliver til to.
  • Nordskovskolen og Sofiendalskolen bliver henholdsvis skole for 0.-6. klasse og 7.-9. klasse (hvilken skole der bliver for udskolingen handler blandt andet om en gennemgang af bygningerne, herunder med særligt fokus på faglokalerne, så det er ikke lagt fast endnu).
  • Der skal klasseoptimeres på skolerne i det vestlige distrikt, og der skal udarbejdes nye kriterier for klassedannelse.

– Vi bevarer Terslev Skole, som ellers var i spil. Men vi ønsker at sende et klart signal til lokalbefolkningen om, at de skal betragte Terslev Skole som den lokale folkeskole. Med andre ord: Bak op, lyder det fra borgmesteren.

Partierne bag aftalen vil også have set på kapaciteten på dagtilbudsområdet.

Færre og bedre plejehjem

– På samme måde skal vi også se på kapaciteten på vores plejehjem, og vi vil lave en ny plejehjemsstruktur, siger Ole Vive.

Nogle af kommunens plejehjem er meget små, og samtidig har Faxe en overkapacitet af plejeboliger. En ændret plejehjemsstruktur, som også kommer til at betyde lukning af et eller flere plejehjem, skal give kommunens ældre, plejekrævende borgere de bedst mulige vilkår. Det er afgørende, at den nye plejehjemsstruktur skal give optimale, faglige betingelser, hvilket også giver attraktive arbejdspladser og muligheder for at gøre brug af mere teknologi, hedder det blandt andet i aftaleteksten.

Styrket fokus på erhvervsudvikling

Et fortsat stærkt fokus på erhvervsudvikling og hurtig og smidig understøttelse af erhvervslivet er også en del af aftalen.

Derfor skal der nedsættes en hurtigtarbejdende task-force, hvor administrationen og udvalgte politikere deltager. Der skal være fokus på at etablere nye former for partnerskaber og alternative modeller for finansiering.

Ifølge aftalen holder aftaleparterne fast i ambitionen om etablering af nordvendte motorvejsramper ved Ulse.

Helt ny svømmehal i Haslev

En svømmehal i Haslev har væsentlig betydning for skole- og fritidslivet i hele Faxe Kommune.

Den eksisterende har ikke lang levetid tilbage. Derfor skal bestræbelserne på at bygge en ny svømmehal fortsætte. Det skal ske med en model for etablering, hvor både finansiering, anlæg og drift skal ske sammen med tredjepart.

I den model vil størstedelen af anlægs- og finansieringsomkostningerne være i 2028 og 2029.

Håbet er, at byggeriet kan begynde i 2027.

 

Kommentarer