Næsten fordobling i antallet af konkurser

I oktober 2021 steg antallet af konkurser med 90 procent sammenlignet med oktober 2020 – fra 415 konkurser i 2020 til 787 konkurser i 2021. Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, noterer sig stigningen, men der er ingen grund til panik. 

Efter mange måneder med stabile konkurstal steg antallet af virksomheder, der drejede nøglen om for sidste gang, i oktober. Fra 415 konkurser i 2020 til 787 konkurser i den netop overståede oktober.

Ifølge Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, skal man dog være varsom med at konkludere ud fra en enkelt måneds tal, men det kan trods alt heller ikke udelukkes, at der vil komme flere corona-relaterede konkurser.

– Det er en markant stigning, men om det er en begyndende konkursbølge, eller et udtryk for tilfældigheder, er svært at sige lige nu. Det, vi ved, er, at der stadig er en del virksomheder, der er pressede på økonomien efter corona og som holdes i live af blandt andet udskudte momslån. Derfor kan det ikke udelukkes, at en del af stigningen kan relateres direkte til følgerne af corona.

– Vi har tidligere i år set, at en del konkurser er sket i reelt inaktive selskaber, og det er også tilfældet i oktober, siger Bo Rasmussen, der påpeger, at cirka 30 procent af konkurserne er sket blandt IVS’er.

Status efter IVS-ophør

Frem til midten af oktober skulle tusindvis af ejere af IVS’er finde ud af, hvad der skulle ske med deres firmaer, fordi virksomhedsordningen udløb. Som ventet er der rigtig mange ejere af iværksætterselskaber, der ikke har taget stilling til virksomhedens skæbne, og det kommer ifølge Bo Rasmussen til at kunne ses i konkurstallene i løbet af de næste måneder.

– Her to-tre uger efter deadline er der stadig op mod 7.500 IVS’ers skæbne, der er uafklaret. Og det er nærliggende at tro, at der vil være en markant del af dem, der i de kommende uger og måneder bliver tvangsopløst og går konkurs, fordi ejeren ikke foretager sig noget. Derfor er det vores forventning, at der alene af den grund kommer til at ske en stigning i antallet af konkurser de næste måneder.

– Men konkurserne bliver mere af teknisk karakter, da mange virksomheder ikke reelt er aktive, siger Experian-direktøren. 

Godt 10 procent af IVS’erne har en egenkapital på over 40.000 kroner, der er minimummet for at omdanne virksomheden til et ApS.

Få regioner bag stigningen

Selvom stigningen er markant på et nationalt plan, er det regionalt en lidt anden historie. Det er primært i Hovedstaden, Nordjylland og på Sjælland, der er sket markante stigninger i antallet af konkurser.

– Især i og omkring København er der mange virksomheder, der har lukket for sidste gang. En stigning på over 175 procent er resultatet til 449 konkurser i oktober sammenlignet med oktober 2020. I Nordjylland er stigningen på 141 procent og på Sjælland cirka 82 procent, siger Bo Rasmussen.

Experian-direktøren har ikke en konkret forklaring på de regionale forskelle, men han pointerer, at der traditionelt er flest konkurser i hovedstadsområdet – også relativt set. Ifølge Bo Rasmussen kan det ikke udelukkes, at iværksætterne i Københavns-området er mest risikovillige. Den hypotese underbygges af, at IVS-ordningen var mest populær i hovedstaden.

Kommentarer